«
  1. Anasayfa
  2. Ekonomi
  3. “Cool Up” Programı Mısır, Ürdün, Lübnan ve Türkiye’de sürdürülebilir soğutmayı destekliyor

“Cool Up” Programı Mısır, Ürdün, Lübnan ve Türkiye’de sürdürülebilir soğutmayı destekliyor

cool-up-programi-misir-urdun-lubnan-ve-turkiyede-surdurulebilir-sogutmayi-destekliyor.jpg

UNDP, İstanbul’da düzenlenen konferansta, iklim dostu iklimlendirme ve soğutma çözümleri sergiledi

 

Mısır, Ürdün, Lübnan, Türkiye ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi’nden yaklaşık 200 temsilci, 28-29 Eylül 2022 tarihlerinde İstanbul’da bir araya gelerek, sürdürülebilir soğutma çözümlerini kendi iklim gündemlerine nasıl dahil edeceklerini tartıştılar. “Sürdürülebilir Soğutmada Fırsatların Değerlendirilmesi” temalı konferans, Cool Up Programının bir parçası olarak Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından düzenlendi.

 

Almanya tarafından finanse edilen bölgesel Cool Up Programı, Mısır, Ürdün, Lübnan ve Türkiye’de sürdürülebilir soğutmayı destekliyor. Küresel danışmanlık firması Guidehouse liderliğinde, düşünce kuruluşları, koruma grupları ve sektör kuruluşlarından oluşan geniş yelpazeye sahip bir konsorsiyum tarafından uygulanıyor. Uluslararası ortaklardan biri olan UNDP, Türkiye’de de ülke öncü ortağı.

 

“İklim değişikliği artık sıcaklıkları yeni rekorlara taşıyor; insanları serinletebilmek için yeni yöntemler bulmamız hayati önem taşıyor” diyen UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu konferansı düzenleme amacımız, karbon emisyonlarını artırmaksızın bunu başarabileceğimizi göstermektir.”

 

Kamu, soğutma ve finans sektörlerinden katılımcıları bir araya getiren geniş yelpazeli bir buluşma olan konferans, grupların tanışmaları ve kendi ülkelerinde sürdürülebilir soğutma dönüşümünü nasıl yönlendireceklerini tartışmaları için ilk fırsat oldu. Hükümet temsilcileri arasında, ülkelerinde Montreal Protokolü ve Kigali Değişikliği’ne uygun olarak soğutma sektöründe ozon tabakasını incelten maddelerin kullanılmasını azaltmaktan sorumlu yetkililer yer aldı.

 

1987 tarihli Montreal Protokolü, ozon tabakasını kurtaran en önemli uluslararası anlaşmadır ve bugüne kadar BM üyesi 198 devletin tümünün imzaladığı tek BM anlaşmasıdır. Cool Up etkinliğindeki konuşmacılar, soğutma sektöründe hedefleri gerçekleştirme ve iklim değişikliğine yol açan karbon emisyonlarını azaltmada aynı işbirliği ruhuyla hareket edilmesi çağrısı yaptılar.

 

“Birçok ülke aynı güçlüklerle karşı karşıya ve sürdürülebilir soğutma çözümlerini ileriye taşımaya çalışıyor” diye sözlerine başlayan Cool Up Program Direktörü ve Guidehouse Almanya Direktörü Katja Eisbrenner şöyle devam etti: “Bu çözümler üzerinde çalışmaya, birbirimizden öğrenmeye, sürdürülebilir soğutmayı yaygınlaştırmaya ve Montreal Protokolü, Paris Anlaşması ve Kigali Değişikliği’ni uygulamaya çalışan insanları ve fikirleri bir araya getirmeye devam ediyoruz.”

 

Cool Up ortağı dört ülkenin hepsinde sıcaklıklar arttıkça soğutma talebi hızla büyüyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesi günümüzde küresel ortalamanın iki katı hızında ısınıyor ve bölgenin 2050 yılına kadar 4°C daha sıcak olacağı tahmin ediliyor. Bunlara ek olarak, artan nüfus, kentleşme ve yükselen yaşam standartları nedeniyle, bölgede enerji talebinin 2040 yılına kadar yüzde 50 artması bekleniyor.

 

Bu faktörler, soğutma talebinin çok hızlı biçimde artacağını, seragazı emisyonları ve küresel ısınmada büyük artış tehlikesi yarattığını gösteriyor. Cool Up Programı ise, bir yanda artan soğutma talebini ele almak, diğer yanda da ozon tabakası ve iklim üzerindeki etkilerini azaltmak yoluyla bu kısır döngüyü kırmayı hedefliyor. Dört ortak ülkenin, soğutma sektöründe doğal soğutucuları kullanma ve enerji verimliliğini artırma potansiyeli oldukça yüksek.

 

Cool Up Programı kapsamında iki bölgesel konferans daha yapılması planlanıyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Günlük Gazete Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *