«
  1. Anasayfa
  2. Ekonomi
  3. Özel güvenlik sektöründe fark yaratan kadınlar

Özel güvenlik sektöründe fark yaratan kadınlar

ozel-guvenlik-sektorunde-fark-yaratan-kadinlar.jpg

Bugün, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Ancak ne yazık ki her sektörde başarılı olan kadınların, iş hayatına atılmaları her zaman çok da kolay olamıyor. Buna rağmen tüm zorlukları aşarak kariyer yolculuklarına ilk adımı atabilen kadınlar, yarattıkları farklarla herkese örnek oluyor. İşte zorlukları aşarak, özel güvenlik sektöründe başarılarıyla öne çıkan altı kadın.

Çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğu özel güvenlik sektöründe kadın çalışanların sayısı da her geçen gün artıyor. Tüm özverileri ve kararlıklarıyla mesleklerini yerine getiren kadın özel güvenlik görevlileri, sektörde fark yaratıyor. Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği (GÜSOD) Başkanı Turgay Şahan, son yıllarda, kadın özel güvenlik görevlisi sayısında artış yaşandığını ifade ederek, şu an 49 binin üzerinde kadın özel güvenlik görevlisinin; çoğunlukla hastaneler, öğrenci yurtları, havalimanları, konut siteleri, alışveriş merkezleri ve üniversitelerde istihdam edildiğini söyledi.

Sektördeki özel güvenlik görevlilerinin yüzde 14’ünü kadın personelin oluşturduğunu belirten Şahan, “Özel güvenlik sektöründe kadınların varlığı giderek güçleniyor. Kadın çalışanlarımızın gücü ve kararlılığı, sadece sektörümüzün renklenmesini sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda tüm kadınlara umut ve ilham veriyor. Özel güvenlik sektöründe çalışan kadınlar, azimle ve kararlılıkla ilerliyor. Güçlü ve bağımsız birer birey olarak, sektöre yeni bir bakış açısı getiriyorlar. Özel güvenlik sektöründe kadın çalışanların sayısının artmasının hem sektöre hem de topluma birçok fayda sağlayacağını düşünüyorum. Böylece daha güvenli bir ortam oluşmasına ve kadın istihdamının artmasına katkı sağlanmış olacak. Sektörümüzde hizmet veren kadın özel güvenlik görevlilerimiz başta olmak üzere, tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum” dedi.

İşte GÜSOD üyesi özel güvenlik şirketlerinde çalışan kadın özel güvenlik görevlilerinden hikayeleriyle öne çıkan kadın çalışan örnekler:

40 BİN KİŞİ ARASINDAN HIRSIZI TESPİT ETTİ

33 yaşında olan ve İstanbul’da yaşayan Sevgi Gümüş, iki çocuk sahibi olduktan sonra çalışma hayatına başlamaya karar veriyor. Şu an üniversite 1’inci sınıfta işletme bölümünde okuyan Gümüş, özel güvenlik görevlisi olarak başladığı meslekte, yaklaşık dört yıl içinde yönetici kademesine yükseliyor. CCTV eğitimini tamamlayarak şu an sayısı çok az olan kadın operatörler arasındaki yerini alıyor. CCTV operatörü olarak devam ettiği kariyeri boyunca Gümüş; hırsızlık önleme becerileri ve iş sürekliliği sayesinde aynı projede, Proje Müdürü olarak terfi alıyor. Gümüş’e bu terfiyi getiren olay ise çalıştığı mağazada müşteri rolüne girerek önemli bir hırsızlık olayını engellemesi oluyor. Mağazada 40 binin üzerinde ziyaretçi olduğu bir gün, şüpheli bir şahıs fark eden Gümüş, konuyu CCTV’ye ileterek takip edilmesini istiyor. Gümüş ise bir alışveriş arabası alarak müşteri gibi şüpheliyi takip ediyor. Kısa süre sonra şüpheli şahsın parasal olarak değerli ürünleri aldığını ve kamera görüşü olmayan yerlerde kıyafetlerinin içine gizlediğini fark ediyor. Şüpheli şahıs ödeme yapmadan mağazadan ayrılırken CCTV ekibinin desteğiyle hırsızlık olayı engelleniyor kolluk kuvvetlerine teslim ediliyor. Sektörün kadın çalışanlara çok fazla ihtiyacı olduğunu söyleyen Gümüş, “Olaylara bakış açımız farklı olduğu için baktığımızın ötesini de görebiliyoruz” diyor.

200 KİŞİLİK EKİPLERİ YÖNETİYOR

29 yaşındaki Ebril Keleş, Ankara’da yaşıyor. Dört yıllık üniversite eğitimimin ardından şu an çalıştığı şirketin farklı kademelerde başladığı kariyer yolculuğunda operasyon şefliğine kadar yükseliyor. Beş yılın ardından şirket içerisinde değişikliği yaparak güvenlik bölümüne geçiş yapan Keleş, bu süreçteki tüm sınavları başarıyla geçiyor. Ancak mülakat sırasında mevcut durumunda çok ilerlemeye kaydedemeyeceğini fark ederek, yükselmek istediğimi belirtiyor. Mülakattaki erkek yöneticinin, bu alanda çalışmak üzere çoğunluğu erkek tercih etmelerine rağmen, Keleş’in başarılarını ve azmini dikkate alarak kendisine imkân tanınıyor. Şu an yaklaşık 200 – 250 kişilik ekipleri yöneten Keleş, kendi pozisyonunda şirketin Ankara’daki ilk kadın yöneticisi konumunda.

DERECELİ ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ

20 yaşındaki Havva Nur Topoğlu ise, dokuz yaşından itibaren JUDO sporu yapıyor ve pek çok dereceye sahip oluyor. Yakın zamanda Türkiye Şampiyonası’nda Türkiye 2’nciliği kazanana Topoğlu, olimpiyatlara katılmayı hayal ediyor. Şu an Ankara Esenboğa Havalimanı’nda özel güvenlik görevlisi olan çalışan Topoğlu, “Bu benim ilk işim ve kariyerime bu alanda devam etmek istiyorum” diyor.

KAHRAMANMARAŞ’TA BANKADA ÇALIŞAN TEK KADIN ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ

Kahramanmaraş’ta yaşayan ve 30 yaşında olan Asiye Çiftçi, evli ve iki çocuk annesi. Yedi yıldır özel güvenlik görevlisi olarak çalışan Çiftçi, okullarda ve başka alanlarda görevler yaptı. Geçen yıl 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinden bir ay önce şu an görev yaptığı bankada işe başlayan Çiftçi, bir yıldır aynı yerde görevine devam ediyor. Asker olmayı hayal eden ancak erken yaşta evlendiği için hayaline ulaşamayan Çiftçi’nin üniformaya olan aşkı hiç bitmiyor. Bu nedenle de özel güvenlik görevlisi olmaya karar veren Çiftçi, kursa gidiyor, sınavlara çalışıyor ve başarıyla tamamlıyor. Ardından da özel güvenlik görevlisi olarak hizmet vermeye başlıyor. Geçen yıl yaşanan 6 Şubat depremlerinde evleri yıkılan ve o an enkazdan çıkarılan Çiftçi, bir hafta gibi kısa bir sürede mesleğine geri dönüyor. Şu anda Kahramanmaraş’ta bankada çalışan tek kadın özel güvenlik görevlisi olan Çiftçi, ilk başlarda kadın olduğu için bir önyargı olduğunu vurgulayarak erkeklere verilen şansın kendisine de verilmesi için ısrar ediyor ve işi alıyor. Şu an işverenin de çalıştığı kurumunda kendisinden çok memnun olduğunu belirten Çiftçi, kendisinin de onlara saygı ve sevgi duyduğunu ifade ediyor Tüm çabaları ve emekleri sonucunda Norm Yönetici Asistanı olan Çiftçi, bu mesleğin okulunu okumak istediği için sınavlara hazırlanıyor. Eğitimini tamamladıktan sonra amir olmak istediğini belirten Çiftçi, mesleğini çok sevdiğini ve daha güçlü olduğumu hissettiğini söylüyor. Bu mesleği sevdirmek ve daha çok kadının çalışmasına destek olmak isteyen Çiftçi, toplumda kadınların bu işi yapamayacağı algısı olduğunu ancak durumun tam tersi olduğunun altını çiziyor.

“KADINLAR HER YERDE OLMALI”

İstanbul’da yaşan ve iki çocuk annesi olan Nuray Yener, müşteri temsilcisi olarak başlayan iş hayatında kadın özel güvenlik görevlilerini daha sık gördüğünde, kendisinin de yapması gereken asıl mesleğin bu olduğunu düşünüyor. 2018 yılında başladığı özel güvenlik görevlisi olma yolculuğu hala devam eden Yener, kendine inanan ve güvenen tüm kadınların bu mesleği yapabileceğini düşünüyor. Oldukça saygın bir meslek yaptığını söyleyen Yener, kadınların her işte olduğu gibi güvenlik sektöründe, daha merhametli, yardımsever ve dikkatli olduğu için empati yaparak fark kattıklarını belirtiyor.

BABASINA VERDİĞİ SÖZÜ TUTTU

35 yaşında üç kız çocuğu annesi olan Neslihan Altay, Kamu yönetimi bölümü lisans mezunu.  2020 yılında babasının yaşam destek ünitesine bağlı olarak tedavi gördüğü sırada doktorlar babasının çok kısa bir süre sonra hayata veda edeceklerini öğrendiğinde kendisine emek veren ve her konuda arkasında babasına son günlerinde mutlu olacağı bir şey söylemek adına, babasının tedavi gördüğü hastanede özel güvenlik görevlisi olarak işe başlayacağını söylüyor. Bilinci kapalı olan babasının gözlerinden sevinç göz yaşları aktığını görünce, babasının kendisiyle ne kadar gurur duyduğunu anlıyor. Çok geçmeden babasını kaybeden Altay, her zaman güçlü kalması gerektiğine inanarak hayatına devam etmesi gerektiği için o hastanenin insan kaynaklarına gidiyor ve babasına verdiği sözü tutmak için harekete geçiyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Günlük Gazete Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *