«
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji
  3. Dijital PR Nedir? Niye Önemlidir? Dijital PR Nasıl Uygulanır?

Dijital PR Nedir? Niye Önemlidir? Dijital PR Nasıl Uygulanır?

Dijital PR Nedir? Niye Önemlidir? Dijital PR Nasıl Uygulanır?

Halkla ilişkiler kavramının internetin ikinci evresiyle birlikte yeni bir anlam kazanarak dönüşümünü ifade eden Dijital PR, geleneksel halkla ilişkiler süreçlerinin dijital platform ve ağlar aracılığıyla gerçekleşmesini ifade etse de kavramın özü bununla sınırlı değildir. Peki “Dijital PR Nedir?”, “Dijital PR Niye Önemlidir?”, “Dijital PR Nasıl Uygulanır?”

İşletmeler, marka konumlandırma sürecinde bütünleşik pazarlamanın kapsamındaki kavram, terim, uygulama ve araçlardan yararlanırlar. Bu süreç teknik ve kreatif olmak üzere iki çatı zorunluluk altında gerçekleşir. Teknik zorunluklar, markanın somutlaşması için gerekirken kreatif zorunluluklar ise markanın bilinirliğini, güvenilirliği, itibarını, misyonunu ve vizyonunu inşa etmeye yardımcı olur.

Bu bağlamda halkla ilişkilerin kavramsal temellerini uygulamak markanın kreatif zorunluluklarını yerine getirme hususunda büyük bir öneme sahiptir. Web 2.0 sürecinde dönüşüm yaşayarak Dijital PR olarak kavramsallaşan halkla ilişkiler, sadece marka ile paydaşlar arasındaki iletişimin sürdürülebilirliği veya medya ilişkileriyle sınırlı olmadığı gibi dijital PR da yalnızca medya ilişkileri aracı ya da marka ile paydaşlar arasındaki iletişim sürecinin yönetiminden ibaret değildir.

Dijital PR Nedir?

Dijital markalaşma kavramının alt ana kavramlarından biri olan “Dijital Pazarlama”nın kapsamında yer alan ve kavramsal hiyerarşide dijital markalaşmanın alt ara kavramı olarak konumlanan “Dijital PR”, işletmelerin markalaşma sürecinde büyük bir öneme sahip olan; iç ve dış paydaşlarla, kamuoyuyla ve hedef kitlelerle dijital platformlar aracılığıyla ilişki kurma serüvenidir. Bu bağlamda dijital PR için hem etkileşimsel bir süreç hem de hikaye aktarımı için uygun bir zemin oluşturma çabasıdır demek yanlış olmaz. Özetle, dijital PR çevrimiçi ortamdaki iletişim faaliyetleri bütünüdür.

Akademik düzlemde konu araştırıldığında dijital PR’a ilişkin binlerce hatta on binlerce tanıma rastlamak mümkün. Örneğin Gregory (2010) dijital PR’a ilişkin yaptığı tanımda;

“Djital platformlar aracılığıyla halkla ilişkiler faaliyetlerinin, kurumun kamuoyuyla etkileşimini gerçek zamanlı, ölçülebilir ve sürdürülebilir kılacak şekilde evrilmiş hali”

ifadelerini kullanır. Aynı şekilde, Wright & Hinson (2017) tarafından yapılan çalışmalarda dijital PR;

“Bloglar, arama motoru optimizasyonu (SEO), influencer iş birlikleri, sosyal medya yönetimi, çevrimiçi basın bültenleri ve online kriz iletişimi gibi birçok bileşeni kapsayan geniş bir yapı olarak sunulmuştur.”

şeklinde tanımlanır. Kavramla ilgili Theaker, A. (2008) tarafından yapılan tanım ise şöyle; 

“Dijital PR, halkla ilişkiler uygulayıcılarının internet tabanlı araçlar yoluyla kamuoyunu bilgilendirmesi, etkileşim kurması ve itibarı yönetmesi sürecidir. Özünde, çevrimiçi medya ile halkla ilişkiler stratejilerinin entegrasyonudur.” (The Public Relations Handbook.)

Phillips, D., & Young, P. (2009). ise Dijital PR’a ilişkin kavramsal açıklamasında şu ifadeyi kullanıyor;

“Dijital PR, geleneksel halkla ilişkiler uygulamalarının dijital teknolojiler aracılığıyla yeniden şekillendirilmesidir. Bu dönüşüm, sosyal medya, bloglar, dijital yayıncılık ve arama motoru görünürlüğü gibi bileşenlerle markaların dijital dünyada itibar inşa etmesini sağlar.” 

Geleneksel PR İle Dijital PR Arasındaki Farklar

Halkla İlişkiler kavramının tarihsel geçmişi Sanayi Devrimi’ne kadar uzanmaktadır. Halkla ilişkiler tarihindeki ilk profesyonel ajans ise 1900 yılında ABD’nin Boston şehrinde kurulan The Publicity Bureau’dur. Kurucuları arasında George Michaelis, Herbert Small ve Thomas Marvin gibi gazetecilik kökenli isimlerin yer aldığı bu ajansın en tanınan ilk müşterilerinden biri ise Amerikan Demiryolu Şirketleri’ydi. Şirket, kamuoyundaki negatif algıyı değiştirmek için The Publicity Bureau ile çalışmıştı.

Halkla İlişkilerin dönüşümünü ifade eden Dijital PR’ın tarihçesi ise teknik açıdan bilgisayarın icadına kadar götürülse de kavramın literatürde yer edinme süreci Web 2.0 ile birlikte olmuştur. 2000’lerin ilk yılları itibariyle somut adımların atıldığı ancak 2010’lı yılların ilk yarısından itibaren bir meslek olarak kabul gören ve geleneksel PR’dan farklı bir alan olduğu görülen Dijital PR’ı geleneksel PR’dan ayıran tek fark süreçlerin dijital kanallarda gerçekleşmesi değildir.

Dijital PR ile Geleneksel PR arasında Kanal, Hedefleme, Ölçülebilirlik, İletişim Yönü ve Dağıtım ana başlıkları başta olmak üzere pek çok açıdan farklılık bulunur.

ÖZELLİK GELENEKSEL PR DİJİTAL PR
Kanal Televizyon, radyo, gazete, dergi Sosyal medya, bloglar, dijital haber siteleri
Hedefleme Geniş kitle Mikro hedefleme (niş kitle)
Ölçülebilirlik Sınırlı Gerçek zamanlı ve metrik odaklı
İletişim Yönü Tek yönlü Çift yönlü ve etkileşimli
Dağıtım PR ajansları, medya ilişkileri İçerik pazarlama, SEO, sosyal medya, e-mail

Dijital PR’ın Temel Amaçları

İşletmelerin çevrimiçi kamuoyunda itibar, bilinirlik, güven ve bilgi aktarımı gerçekleştirirken bunu kurumsal standartlarda ve sürdürülebilir yapıda uygulaması büyük bir öneme sahiptir.

Bunun içinse dijital PR’a ihtiyaç vardır. Peki dijital PR’ın temel amaçları nelerdir? Bunu 5 gerçeklikle değerlendirmek mümkün. İşte Dijital PR’ın amaçları;

  • Marka İtibarını Korumak, Yönetmek ve Artırmak
  • Çevrimiçi Görünürlüğü ve Bilinirliği Yükseltmek
  • Arama Motoru Optimizasyonunu Desteklemek
  • Hedef Kitle ve Paydaşlar İle Doğrudan ve Organik Bağ Kurmak
  • Kriz Yönetimi Sürecinde Dijital İletişimi Yönetmek

Dijital PR’ın Temel Unsurları

Ölçülebilirlik, hedefleme, gerçek zamanlı geri bildirim, kapsayıcılık, paylaşımlılık, etkileşimlilik, katılımcılık gibi avantajlara sahip olan Dijital PR’ın temel unsurları ise şunlardır;

  • İçerik Pazarlaması
  • Sosyal Medya İletişimi
  • Influencer İletişimi ve İşbirlikleri
  • Online İtibar Yönetimi
  • Dijital Medya Medya İlişkileri
  • Dijital Kriz Yönetimi
  • Data Sınıflandırması ve Analizi
  • Dijital Etkinlikler
  • Web Tabanlı Lansmanlar
  • Dijital Marka Hikayeleştirmesi
  • Gerçek Zamanlı İletişim
  • Seo Odaklı Backlink Kazanımı

Dijital PR Nasıl Yapılır?

Markanın dijital ortamdaki iletişimini, etkileşimini, bilinirliğini, güvenilirliğini, varlığını, sürdürülebilirliğini, itibarını ve kimliğini yönetmek, geliştirmek ve devam ettirmek için önem arz eden Dijital PR, stratejik planlama ve çok kanallı iletişim yaklaşımı gerektirir. Bu kapsamda “dijital PR nasıl uygulanır?” sorusunun yanıtını şu başlıklarla özetlemek mümkün;

  • Durum ve Amaç Analizi
  • Strateji Belirleme
  • Dijital Varlık İnşası
  • Çevrimiçi Mecra İletişimi
  • İçerik Üretimi ve Yönetimi
  • İçerik Yayını ve Dağıtımı
  • Seo ve Backlink Çalışması
  • Marka Elçisi Havuzu
  • İtibar Yönetimi
  • Performans Analizi ve Raporlama

Dijital PR, A noktasından B noktasına ulaşmakla tamamlanan bir süreç değildir. Döngüseldir. Başlangıç noktasında kurumsal standartlara sadık kalınır. Ancak süreçte ihtiyaçlar ve hedefler değişeceği için dijital PR stratejisinin de buna uygun kurgulanması önemlidir. Bu aşamada medya iletişimi büyük bir önem taşır. O nedenle de medya ağı ile daimi anlamda etkileşimde bulunmak, süreçte meydana gelen planlı veya plansız değişikliklerin sorunsuz yönetilmesini sağlar.

Dijital PR Hizmeti

Dijital PR Hizmeti; işletmelerin yerel, ulusal ve uluslararası niteliğe sahip yazılı, görsel ve sesli yeni medya kanallarında konumlanarak dijital varlıklarını çeşitlendirmesi süreçlerini kapsar.

Dijital Markalaşma Ajansı Branding Line, uzman kadrosu ve deneyimli mentorleri ile markanızın dijital PR süreçlerini gerçekleştiren bir ajanstan öte, işletmenizin marka ofisi olarak konumlanan kurumsal yol arkadaşı!

Konuyla ilgili detaylı bilgi almak ve markanızın sosyal medya yönetimine dair neler yapabileceğinizi konuşmak için www.brandingline.co adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak: Startup Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Günlük Gazete Hakkında

avatar

Günlük Gazete

Günlük Gazete'nin kurucusu ve ana yazarıdır. Dijital medya, güncel haberler ve toplumsal gelişmeler üzerine içerikler üretir. Tarafsız ve özgün haber anlayışıyla okuyucularına değer katmayı amaçlar.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *