Uzman Diyetisyen, Gıda Teknikeri, Beslenme Uzmanı ve Eğitmen Derya Güzel ile çocuk diyeti üzerine bilgi ve farkındalık dolu bir röportaj gerçekleştirdik.
Derya Güzel kimdir? Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Derya GÜZEL: Elbette, hem akademik hem de sektörel olarak beslenme ve diyetetik alanında çalışıyorum. 2020’den beri ise kendi kliniğimde beslenme danışmanlığı yapıyorum.
Bunun yanı sıra kurumsal gıda firmalarında gıda teknikeri olarak da çalışıyorum. Bu arada her ne kadar 2020’de kendi kliniğimi kurmuş olsam da aslında 2010’dan beri gıda sektöründeyim.
Az önce söylemiş olduğum gibi gıda teknikeri olarak birçok kurumsal firmada uzun yıllardır çalışma fırsatım oldu. Açıkçası ben gıda alanında olmayı seviyorum.
Bu yüzden hem akademik olarak hem de sektörel anlamda kendimi geliştirmeyi sürdürüyorum. İstanbul Aydın Üniversitesi’ndeki yüksek lisans çalışmamın akabinde hedefim yine gıda alanında doktora yapmak.
Bu arada üniversitelerde ve kamu kurumlarında gıda ve beslenme odağında eğitim ve seminerler veriyorum. Boş zamanlarımda ise spor yapmayı ve yeni yerler keşfetmeyi seviyorum.
Diyetisyen olmaya nasıl karar verdiniz?
Derya GÜZEL: Lise yıllarımda mühendis olmak istediğimi zannediyordum ama bi yandan da mutfakla aram iyi olduğu için yakın çevrem bana hep gıda üzerine bir mesleği tercih etmem gerektiğini söylerdi.
Bu kararsızlıkla önce bir iş hayatını görmek, kendimi tanımak ve sektörü gözlemlemek üzere bir hastanede çalışmaya başladım. Bugün iyi ki böyle bir karar vermişim diyorum.
Fark ettim ki sağlık alanına çok yakınım, sosyal becerilerim kuvvetli ve en önemlisi de insanların sorunlarına çözüm bulmak beni mutlu ediyor. Diyetisyen olursam bunların hepsi gerekliydi.
Bu arada analitik zekam da iyidir. Şimdi tüm bunları bir araya getirdiğimde ortaya çıkan sonuç zaten diyetisyenlikti. Bazen röportajlarda ve konferanslarda soruyorlar eğer diyetisyen olmasaydınız hangi mesleği seçerdiniz diye.
Bunu inanın tüm samimiyetimle söylüyorum ben yine diyetisyen olmak isterdim. Yani bu mesleği gerçekten çok seviyorum.
Bugüne dek kaç danışanınız olmuştur? Ortalama bir sayı verebilir misiniz?
Derya GÜZEL: Beslenme ve diyetetik bölümünden 2020 yılında mezun oldum. 2010 yılından beri de gıda teknikeri olduğum için aslında hep sektörün içindeydim.
Sorunuza karşılık tahmini bir rakam vermem gerekirse +2000 danışanımın hayatına dokunduğumu söyleyebilirim. Mezun olur olmaz benimle yola çıkan ve bugün bile hala dönem dönem benimle çalışmaya devam eden çok danışanım var. Artık birçoğuyla zaten danışan değil aile, yol arkadaşı olduk.
Danışanlarınızın çoğunluğu online mı yoksa yüz yüze mi hizmet aldılar?
Derya GÜZEL: Mezun olduğum ilk yıl pandemi süreciydi. Sadece online danışan kabul edebiliyordum. Bu arada şimdi şöyle düşünüyorum da galiba en yoğun çalıştığım zamanlar pandemi yıllarıydı.
Sadece online hizmet verip de bu kadar yoğun çalışmak güzeldi. Hatta bu sayede bugün yüz yüze danışmanlık verdiğim birçok danışanımı tanıma fırsatım oldu. 2023 yılından beri dönem dönem online ve yüz yüze danışmanlık ile ilgili denge değişiklik gösteriyor.
Bazen online danışmanlıklar çok artıyor bazen de yüz yüze danışmanlıklar. Son aylarda takip ettiğim danışanlarım genellikle yüz yüze danışmanlık alanlardan oluşuyor.
Online danışmanlık alanların oranı son aylarda biraz azaldı. İnsanlar uzaktan iletişimi bırakmak istiyor açıkçası. Hele ki Türk toplumunda yüz yüze görüşmek, bir arada olmak siz de biliyorsunuz ki daha değerli.
Diyet gibi bir süreçte de yüz yüze görüşme yapmak danışan için daha efektif olabiliyor. Benim açımdan ise bir değişiklik yok. Yani ben iki durumda da işimi aynı heves ve özveriyle yapıyorum.
Gelelim çocuklarda beslenmeye. Her ebeveyn bir diyetisyen hassasiyetinde olamayabilir. Bu noktada birkaç temel öneri sunmanızı istesek neler söylersiniz?
Derya GÜZEL: Çocuk danışanlarım için önerilerimi öncelikle ailelerine veriyorum. Çünkü çocuklar ailelerini örnek alarak büyüyorlar. Yani çocuklarının sağlıklı kiloda olmasını isteyen ailelerin önce kendi beslenmelerini düzenlemesi gerekiyor.
Bu yüzden ben sıradan bir diyet programı yerine evvela sağlıklı beslenmenin önemini anlatıyorum. Bunu teşvik etmek için sağlıklı aperatifler sunuyorum. Bu arada çocukların beslenmesine dikkat etmek kadar onların spor yapmasını da sağlamak gerekiyor.
Spor, çocukları televizyon, tablet ve telefon gibi teknik aygıtlardan da uzak tutmaya yaradığı için ben diyet sürecinde çocukların mutlaka bir sporla uğraşması gerektiğini tavsiye ediyorum.
Bu arada artık çocuk yaşta bile uykusuzluk, geç saatte uyuma problemleri gözlemliyorum. Çocukların sağlıklı yetişmesi için kaliteli uyku çok önemli. Özetlemem gerekirse beslenme alışkanlığını düzenlemek kadar spor ve uyku düzenini de planlamak bu süreçte büyük bir önem sahip.
Fast food beslenme çok revaçta. Çocuklar da bunları çok seviyor. Anne baba olarak ne yapmalıyız?
Derya GÜZEL: Örneğin anne baba olarak fast food beslenmenin sıklığını azaltarak işe başlayabilirsiniz. Bu arada sağlıklı alternatifler sunabilmek de önemli. Mesela evde yapılmış sağlıklı bir hamburgere çocuklar hayır demiyor.
Hatta bundan mutlu bile oluyorlar. Hele bir de bu hamburgeri birlikte hazırlıyorsanız işte o zaman iş daha farklı bir hale geliyor. Ayrıca bu durum çocuklara kendi besinlerini yapma imkanı da sunuyor.
Yani çocuklar da bazen keyfi olarak mutfakta zaman geçirebilir. Bu durum hem çocuğun becerisini geliştirir hem de çocuklar ne yediklerini daha iyi bilirler.
Paketli ve donmuş gıdalar çocukların beslenme alışkanlığında nasıl bir etkiye sahip?
Derya GÜZEL: Paketli gıdalar; yüksek şeker, tuz ve katkı maddeleri içerdiğinden, çocuklarda damak tadını etkileyebilir. Bu da onların sağlıksız alışkanlıklar geliştirmelerine neden olur.
Donmuş gıdalar daha güvenli bir seçenek gibi görünse de aynı şekilde bunların da katkı maddesi taşıyıp taşımadığına ve tuz içeriklerine dikkat etmek gerekiyor. Kısacası ebeveynler, çocuklarına ev yapımı ve taze gıdalarla sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmaya özen göstermelidir.
Obezite çocuklarda da çok yaygınlaştı. Ne önerirsiniz?
Derya GÜZEL: Çocuklarda obeziteyi önlemek için öncelikle çocuğa sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırılmalı. Öte yandan fast food ve paketli gıdalardan da kesinlikle uzak durulmalıdır. Tabi mesele bunlarla sınırlı değil.
Örneğin beslenme alışkanlığının düzenlenmesine ek olarak günlük hareket arttırılmalı ve ekran süresi sınırlandırılmalıdır. Hareketi arttırmak içinse mesela yüzme, bisiklete binme, parkta yürüyüş gibi aktiviteler terci edilebilir.
Hatta bunlar ebeveynler tarafından uygulanarak çocuklara bu anlamda da örnek olunmalı. Ebeveynlere ve okullara bu konuda büyük sorumluluk düşüyor. Bir insana sağlıklı yaşamın temellerini erken yaşta öğretmek, gelecekte sağlıklı bir birey olmasını sağlıyor.
Farkındalık dolu bir röportajdı. Teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
Derya GÜZEL: Bu önemli konuları konuşma fırsatı verdiğiniz için ben de size teşekkür ediyorum. Tüm bunlara ek olarak şunu söyleyebilirim ki çocukların beslenme alışkanlıkları erken yaşta şekillendiği için, sağlıklı seçimler yapmaları konusunda onlara biz uzmanlar ve aileler destek olmalıyız.
Unutmayalım ki her çocuğun sağlıklı bir yaşam hakkı var ve onların gelecekte daha sağlıklı bireyler olmaları bizim bugün attığımız adımlara bağlı.
Bu arada okuyucularınız bana web sitemden veya sosyal medyadan ulaşabilir. Özellikle Instagram ve Linkedin üzerinden ulaşıldığında daha hızlı ve etkili dönüş sağlayabilirim.
Linkedin : https://www.linkedin.com/in/derya-guzel/
Instagram : https://www.instagram.com/dytguzelderya/
Web Site : https://www.deryaguzel.com
Bir Cevap Yaz