ISO kalite sertifikaları, büyük veya küçük fark etmeksizin tüm işletmeler için gerekli olan bir sertifikadır. İş yaklaşım proseslerini belgeler ve bu prosesleri resmi olarak tanımlar. Yaygın olarak bilinen popüler denebilecek ISO sertifikası ise “ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi” sertifikasıdır.
İş dünyasındaysanız, muhtemelen ISO sertifikalarını duymuşsunuzdur veya duymamışsınızdır. Peki bunlar tam olarak nedir? ve neden bu kadar önemliler? Bu yazıda ISO sertifikalarına, bunların geçmişine ve neden gözden kaçırılmaması gerektiğine daha yakından bakacağız.
ISO Sertifikaları Nedir?
ISO veya Uluslararası Standardizasyon Örgütü , teknoloji, üretim ve iş gibi çeşitli endüstriler için uluslararası standartlar geliştiren bir sivil toplum kuruluşudur . Bu standartlar, kuruluşlar arasında tutarlılığı ve kaliteyi teşvik etmek ve kuruluşların daha verimli ve birbirleriyle uyum içinde çalışmalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
Öncelikle ISO sertifikası hakkında kısaca bilgilendirme yapılırsa; ISO belgeleri, işletme ve organizasyonların uluslararası seviyede standartlara bağlı kalmak şartıyla kendilerine uyarlayıp uyguladıkları bir yönetim sisteminin temeliidir.
ISO standardı , bir şirketin ürünleri, hizmetleri veya süreçleri için bir dizi belirli kriteri karşıladığının resmi bir onayı olan ISO sertifikasıdır . ISO sertifikaları bağımsız, üçüncü taraf kuruluşlar tarafından verilir ve genellikle kalite ve güvenilirliğin bir işareti olarak görülür .
Ortak ISO Sertifikaları
Şirketiniz gıda, takviye veya kozmetik ne tür ürünler üretiyorsa üretiyor olsun operasyonlarınızla alakalı olabilecek birkaç özel ISO sertifikası vardır.
Genel olarak bu sertifikaları birkaçı dışında tüm işletmelerde uygulanabilir nitelikteki belgelerdir.
ISO 9001
Kalite yönetimine bağlılıklarını göstermek isteyen kuruluşlar için . Gıda, takviye ve kozmetik üreticileri de dahil olmak üzere tüm sektörlerdeki şirketler için geçerlidir.
ISO 14001
Çevre yönetimine olan bağlılıklarını göstermek isteyen kuruluşlar için . Kuruluşların çevresel etkilerini belirlemelerine, azaltmalarına ve ilgili düzenlemelere uymalarına yardımcı olur.
ISO 22000
Bu sertifikasyon özellikle üretimden tüketime kadar gıda tedarik zincirinde yer alan kuruluşlara yöneliktir . Şirketlerin gıda ürünlerinin güvenliğini ve kalitesini sağlamalarına ve ilgili mevzuat gerekliliklerini karşılamalarına yardımcı olur.
ISO 22716
Bu sertifika kozmetik ürünler üreten kuruluşlar içindir . Kozmetik ürünlere yönelik iyi üretim uygulamalarını (GMP) kapsar ve şirketlerin ürünlerinin güvenli, etkili ve yüksek kalitede olmasını sağlamalarına yardımcı olur.
ISO 17025
Test ve kalibrasyon hizmetlerini gerçekleştiren kuruluşlar için. İlgili standartları ve düzenlemeleri karşıladıklarından emin olmak amacıyla gıda, takviye veya kozmetik ürünler üzerinde test yapan şirketler için geçerlidir.
ISO 50001
Enerji yönetimine olan bağlılıklarını göstermek isteyen kuruluşlar için . Şirketlerin enerji verimliliğini artırmaya ve enerji tüketimini ve sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik fırsatları belirlemesine ve uygulamasına yardımcı olur.
ISO 26000
Bu sertifika, sosyal sorumluluğa bağlılıklarını göstermek isteyen kuruluşlar içindir . İnsan hakları, çalışma uygulamaları, çevre ve tüketici sorunları gibi çeşitli konuları kapsar.
Gördüğünüz gibi, niş faaliyetlerinize, sektörünüze ve müşteri ihtiyaçlarına bağlı olarak şirketinizle alakalı olabilecek çeşitli ISO sertifikaları bulunmaktadır. Endüstri standartlarını güvence altına almak için araştırmanızı yapmak ve işletmeniz için doğru sertifikayı seçmek her zaman önemlidir, ancak bu zorlu çalışmayı Wonnda’ya bırakabilecekken neden tüm bunlar kendi başınıza çalışıyor?
ISO Sertifikaları Neden Önemlidir?
İşletmeler için ISO sertifikaları bir dizi avantaj sağlayabilir. Örneğin, ISO sertifikalarına sahip olmak, potansiyel müşterilere kaliteyi ve tutarlılığı ciddiye aldığınızı gösterdiği için, her zaman tüketiciye önem vermeyen ve faaliyetlerinde kaliteyi sağlamaya önem vermeyen şirketlerin bulunduğu kalabalık bir pazarda öne çıkmanıza yardımcı olabilir.
Ayrıca dahili süreçlerinizi ve operasyonlarınızı iyileştirmenize yardımcı olarak verimliliğin artmasına ve maliyet tasarrufuna yol açabilir. Diğer işletmelerle veya devlet kurumlarıyla çalışan kuruluşlar için ise ISO sertifikasına sahip olmak iş yapmak için bir gereklilik olabilir.
ISO Belgesi Nasıl Alınır?
Kuruluşunuz için bir ISO sertifikası almakla ilgilendiğinizi varsayalım. Bu durumda ilk adım, ilgili ISO standartlarını karşıladıklarından emin olmak için süreçlerinizin ve sistemlerinizin kapsamlı bir değerlendirmesini yapmaktır. ISO sertifikalarını bu web sitesi linkini ziyaret ederek (AdlBelge) daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Uluslararası Standardizasyon Örgütü’nün sertifikasyon işlemlerini kendisinin gerçekleştirmediğini, bunun yerine standartların kontrolünü ve sertifikasyonların akreditasyonunu gerçekleştirmek için bağımsız akredite sertifikasyon kuruluşlarına güvendiğini unutmamak önemlidir .
Kuruluşunuzu belgelendirecek akredite bir kuruluş bulmak için “Uluslararası Akreditasyon Forumu’na” erişin ve standartlarına uyan bir belgelendirme kuruluşu bulun . Kuruluşunuzun standartlara uygun olduğu tespit edilirse sorunsuz bir şekilde ISO belgesine sahip olursunuz.
Sertifikayı diğer sektör üyelerinin tanıyabileceği şekilde doğru şekilde görüntülemek için yalnızca “ISO 9001:2015 sertifikalı” veya “ISO 9001:2015 sertifikası” formatlarını kullanın.
Sonuç olarak, ISO sertifikaları kalite ve tutarlılığa olan bağlılıklarını göstermek isteyen işletmeler için önemli bir araçtır. ISO sertifikası almakla ilgileniyorsanız, araştırmanızı yaptığınızdan ve birlikte çalışabileceğiniz saygın bir sertifikasyon kuruluşu bulduğunuzdan emin olun. Doğru hazırlık ve yaklaşımla ISO sertifikası işletmeniz için değerli bir varlık olabilir.
ISO standartlarına uygun, işinizi ve müşterilerinizi koruyan güvenilir üreticilerle çalışmaya başlamak için wonnda.com’a şimdi tıklayarak daha fazla bilgiye erişin.
Bir Cevap Yaz