«
  1. Anasayfa
  2. Gündem
  3. Batman Üniversitesi, Tüpraş ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin katılımıyla, “Kadınlara Yönelik Şiddetle Mücadele için 16 Günlük Aktivizm Kampanyası” Kapsamında Konferans Düzenledi

Batman Üniversitesi, Tüpraş ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin katılımıyla, “Kadınlara Yönelik Şiddetle Mücadele için 16 Günlük Aktivizm Kampanyası” Kapsamında Konferans Düzenledi

batman-universitesi-tupras-ve-birlesmis-milletler-kadin-biriminin-katilimiyla-kadinlara-yonelik-siddetle-mucadele-icin-16-gunluk-aktivizm-kampanyasi-kapsaminda-konferans.jpg

Batman Üniversitesi, Tüpraş ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin katılımıyla “Kadınlara Yönelik Şiddetle Mücadele için 16 Günlük Aktivizm Kampanyası” kapsamında farkındalık amaçlı bir konferans gerçekleştirdi. Üniversite öğrencileri ve akademisyenlerin katılımıyla düzenlenen etkinlikte, kadınlara yönelik şiddetin insan hakları ihlali olduğuna dikkat çekildi. Çözüm önerileriyle ilgili değerlendirmelerini paylaşan katılımcılar, atılması gereken adımlara yönelik fikir alışverişinde bulundu.

 

Batman Üniversitesi Türkiye’nin lider sanayi şirketi Tüpraş ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin katılımıyla her yıl 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde başlayıp 10 Aralık İnsan Hakları Gününe kadar devam eden 16 Günlük Aktivizm Kampanyası kapsamında bir konferans düzenledi. 

 

Batman Üniversitesi Merkez Kampüsü Konferans Salonu’nda 5 Aralık tarihinde gerçekleştirilen, yoğun ilgi gören etkinlikte, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Mehtap Nasıroğlu Aydın, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Ülke Direktör Yardımcısı Zeliha Ünaldı, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) HeForShe Türkiye Koordinatörü Sinem Aydın, Koç Holding Sürdürülebilirlik ve Paydaş İlişkileri Yöneticisi Pelin Kihtir ve Tüpraş Kurumsal İletişim Müdürü Çiler Teber konuşmacı olarak yer aldı. 

 

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Kurtuluş Savaşı’ndan bu yana Türkiye’nin tarihine imza atmış Nene Hatun, Halime Çavuş, Fatma Refet Angın, Sabiha Gökçen gibi kadın kahramanları anarak başladığı konuşmasında, “Böylesine asil, böylesine fedakâr kadınların ilmek ilmek dokuduğu, besleyip büyüttüğü ulu çınarın Anadolu’nun gölgesinde bugün bizim tek gündemimiz onların yaktığı meşaleyi daha yukarıya nasıl taşıyacağımız olmalıdır” dedi. Demir şöyle devam etti: “Kadına şiddeti asla kabul etmedik, etmeyeceğiz. Bu toprakların, Anadolu çınarının kadınları hep en ön safta, asaletiyle, zarafetiyle, erdemiyle ve donanımıyla dimdik duracak. Ne bir adım geride ne de kimsenin gölgesinde kalacak. Çünkü biz biliyoruz ki, kadınlarını geride bırakan toplum, geride kalmaya mahkûmdur. Şiddetin her türlüsünü bu toprakların üzerinden silmek için uğraşacağız ve bu mücadeleden asla taviz vermeyeceğiz.”

 

Şiddetten uzak bir toplum ve dünyanın mümkün olabileceğini göstermek istiyoruz

Açılışta yaptığı konuşmada merkez olarak temel amaçlarının toplumsal duyarlılığı ve farkındalığı arttırmak olduğunu belirten Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mehtap Nasıroğlu Aydın, şiddetten uzak bir toplum ve dünyanın mümkün olabileceğini göstermek istediklerini ve bunun için ulusal ve uluslararası paydaşlarla birlikte çalıştıklarını belirtti.  

 

Türkiye’de her 10 kadından yaklaşık 4’ü şiddete maruz kalıyor

Bu yıl #SheSaidNo kampanyası ile kadınlara yönelik yakın partner şiddetine dikkat çeken Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Türkiye, 25 Kasım ile 10 Aralık İnsan Hakları Günü arasındaki 16 gün boyunca kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesi için uluslararası topluma harekete geçme çağrısı yaptı. 16 Günlük Aktivizm süreciyle yakın partner şiddetinin belirtileri ve sonuçlarıyla ilgili farkındalık yaratılması amaçlanıyor. Kampanya hakkında bilgi veren Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Ülke Direktör Yardımcısı Zeliha Ünaldı şunları söyledi: “2021 yılında dünya çapında 45.000 kadın ve kız çocuğu yakın partnerleri veya diğer aile üyeleri tarafından öldürüldü. Yakın partner şiddeti, dünya genelinde kadınların yaşadığı en yaygın şiddet biçimlerinden biridir. Kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi ve ayrımcılığın son bulması için BM Kadın Birimi Türkiye olarak mümkün olduğunca fazla kadın, erkek, kız çocuğu ve oğlan çocuğuna ulaşarak ‘Biz çokuz ama biriz’ ruhunu yaşatmayı amaçlıyoruz. Çünkü özellikle krizlerle sarsıldığımız böyle dönemlerde, bu birliğe ve dayanışmaya her zamankinden daha fazla kararlılıkla ihtiyacımız var.”

 

Kadınlar 27 kat daha fazla çevrim içi şiddete maruz bırakılıyor

Tüm dünyada kadınların çevrim içi şiddete maruz bırakılma ihtimalinin erkeklere oranla 27 kat daha fazla olduğuna dikkat çeken BM Kadın Birimi (UN Women) HeForShe Türkiye Koordinatörü Sinem Aydın, “Kadınlara yönelik şiddet, evde, sokakta, işte ve her yerde olduğu gibi özellikle tam burada, dijital platformlarda da meydana geliyor. Olayların dijital ortamlarda yaşanması şiddetin derecesini azaltmıyor. Kadınlara yönelik şiddetin her türlüsü gibi siber şiddet de bir insan hakları ihlalidir ve suçtur” dedi. 

 

Kadınların ve kız çocuklarının teknoloji ve inovasyon alanlarında güçlenerek, ekonomik özgürlüklerini sağlamaları ile şiddetten arınmış bir gelecek düşünebiliriz

 

Koç Holding Sürdürülebilirlik ve Paydaş İlişkileri Yöneticisi Pelin Kihtir, “Dijitalleşme, sektörlerin dönüşümünde itici rol oynarken, geçiş döneminin eşit ve adil bir şekilde olması, kadınların çözümün bir parçası olmaları ve liderlik etmeleri ile mümkün. Koç Topluluğu olarak teknoloji ve inovasyon alanında yürüttüğümüz çalışmalar ile ilköğretim, lise ve üniversitede okuyan kız öğrencilerin teknoloji ve inovasyon alanına yönelmeleri için çalışıyor ve bu alanda çalışan kadın oranlarını arttırmayı hedefliyoruz” dedi. 

 

Erkek egemen görülen enerji sektöründe cesur adımlar atıyoruz, attığımız her adım bize güç veriyor

Tüpraş Kurumsal İletişim Müdürü Çiler Teber“Mesleklerin cinsiyeti olmadığına inanan bir şirket olarak ‘Eşitlik için Enerjimiz Bitmez’ sloganımızla pek çok öncü uygulamayı hayata geçiriyoruz. Erkek egemen olduğu düşünülen enerji sektöründe oldukça cesur adımlar atıyor, attığımız her güçlü adımın karşılık bulacağına içtenlikle inanıyoruz. Tüm rafinerilerimizde kadın mühendisler görev alıyor. Üretim sahalarımızda kadın teknisyenler ve operatörler istihdam ediyoruz. BM Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (WEPs) Türkiye’deki ilk imzacılarındanız. 2022 yılı itibarıyla her yeni işe alımda, iki kişiden birinin kadın olmasını hedefliyoruz. Bugün, Mühendislik, Ar-Ge, İnovasyon, Hizmet Tasarımı ve Bilişim Teknolojileri alanlarında yüzde 24 olan kadın çalışan oranımızı, 5 yıl içinde yüzde 40’a çıkarmayı amaçlıyoruz. Geçtiğimiz yıl şirketimizde yine öncü bir uygulamayla Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık (ÇEK) Komitemizi kurduk. Yayımladığımız ÇEK politikamızla çıtayı daha da yükseğe taşıyacağız” dedi. Teber şöyle devam etti: “2018 yılında Fenerbahçe Spor Kulübü ve BM Kadın Birimi’nin yürüttüğü HeForShe hareketi ile birlikte, küresel bir iş birliğine imza attık. Bu birliktelik, eşitlik adına daha geniş kitlelere ulaşmamızda önemli bir değişim ve dönüşümün tetikleyicisi oldu. Birçok farklı çalışma gerçekleştirdik, ‘Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Spor Kurumu Rehberi’ni hayata geçirdik.  Fenerbahçe Kulübü ve Tüpraş’ın kurumsal sosyal sorumluluk anlayışı doğrultusunda, ülkemizin spor alanındaki sürdürülebilir gelişimini, kadın ve erkek milli sporcuların amatör branşlarda da yetişmesine destek vererek taçlandırıyoruz.”

 

Koç Holding’in Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Nesiller Boyu Eşitlik Forumu’ndaki küresel liderliği kapsamındaki taahhütlerine katkı sağlamak üzere, Tüpraş’ın Teknoloji ve İnovasyonda Kadın Programı’nı geliştirdiğini de aktaran Teber şunları ifade etti: “Bu kapsamda yürüteceğimiz farklı eğitim projeleriyle 5 yılda, 100 bin kız öğrenciye ulaşmayı taahhüt ettik. Batman Üniversitesi Rektörümüzün destekleri başta olmak üzere, kıymetli iş ortaklarımızla etki alanımızı daha da genişletmek için bitmeyen enerjimizle çalışmaya devam edeceğiz.”

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Günlük Gazete Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *